Higienizacja

Higienizacja w Biogazowni: Bezpieczeństwo i Skuteczność

Higienizacja w  biogazowni to kompleksowy proces mający na celu utrzymanie czystości i bezpieczeństwa w każdym etapie produkcji biogazu.

 

  1. Czystość Urządzeń: Regularne czyszczenie i dezynfekcja wszystkich urządzeń, w których zachodzi proces fermentacji, zapewniają nie tylko efektywność, ale również eliminują ryzyko rozwoju patogenów.

  2. Bezpieczne Źródła Biomasy: Dbamy o jakość biomasy, którą wykorzystujemy do produkcji biogazu, monitorując ją pod kątem czystości i pozbawienia szkodliwych substancji.

  3. Odpady Bezpiecznie Przetwarzane: Skrupulatnie zarządzamy odpadami, minimalizując ryzyko zanieczyszczenia środowiska i zapewniając zgodność z najwyższymi standardami.

Do czego służy higienizator?

HIGIENIZATOR  służy do pełnej higienizacji substratu uwodnionego (m.in. substrat używany w biogazowni, osad ściekowy) metodą termicznego kondycjonowania w temperaturze >80° C. Termiczne kondycjonowanie zmienną temperaturą, jest realizowane lampami UV-C, promiennikami podczerwieni, za pomocą fal mikrofalowych oraz nagrzewnicami w bezpośrednim kontakcie. Urządzenie może substrat poddać maksymalnemu działaniu temperatury do 150°C

WYMAGANIA TECHNICZNE I FUNKCJONALNE

Higienizator  jest dostarczany w zabudowie kontenerowej wg standardu transportu morskiego – 40’HC (12032x2350x2695mm). W skład urządzenia wchodzi:

[A] higienizator – część technologiczna,

[B] higienizator – część techniczna z rozdzielniami sterująco-zasilającymi.

A. Higienizator - część technologiczna

Kontener Higienizatora dzieli się na dwie części, tj. strefę technologiczną i strefę techniczną.

Pierwsza strefa kontenera, tj. strefa technologiczna ze względu na warunki pracy wbudowanych tam urządzeń jest zamknięta oraz dodatkowo zaizolowana termicznie. W tej strefie jest wytwarzana energia cieplna niezbędna w procesie higienizacji substratu. W strefie technologicznej realizowany jest proces kondycjonowania zmienną temperaturą, dla uzyskania efektu stabilizacji sanitarnej substratu. Poniżej przykładowa konfiguracja:

 

2.A

HIGIENIZATOR – STREFA TECHNOLOGICZNA

JEDNOSTKA

PARAMETR

1

przerób

kg/h

750

2

moc urządzeń zainstalowanych

kW

120

3

maksymalny pobór mocy

kW

75

4

temperatura kondycjonowania

°C

5 – 150

5

łączny czas kondycjonowania

min.

60

6

temperatura higienizacji

°C

80

7

łączny czas higienizacji

min.

20

8

pomiar temperatury kondycjonowania

szt.

4

9

pomiar temperatury higienizacji

szt.

4

10

pomiar ciśnienia

szt.

2

11

pomiar wilgotności

szt.

2

12

redukcja wilgotności w masie substratu

%

1,5

13

wentylator wyciągowy

szt.

1

14

filtr powietrza

szt.

1

B. Higienizator - część techniczna z rozdzielniami sterująco-zasilającymi

Kontener Higienizatora jest podzielony wewnętrzną przegrodą zbudowaną z izolacji termicznej. W części drugiej umiejscowiono strefę techniczną, która jest strefą „chłodną” z elementami napędów, z szaf zasilająco – sterującą. Elewacja kontenera dużej ściany pokrywa się z drzwiami do szaf zasilająco-sterujących oraz pulpitu sterowania dla bezpośredniego dostępu użytkownikowi.

Stanowisko sterowania elektronicznego z graficzną wizualizacją umożliwia m.in.:

 

  • Wyświetlanie komunikatów trybu pracy, serwisu, awarii,
  • Przeprowadzenie ręcznego procesu higienizacji,
  • Nastawę pracy automatycznej
  • Wyłącznik awaryjny.

HIGIENIZACJA

Urządzenie do higienizacji HPM, zapewnia Użytkownikowi realizację warunków określonych w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 6 lutego 2015 r. (Dz.U. 2015 poz. 257 ): urządzenie HPM powoduje całkowite obumarciem bakterii z rodzaju Salmonella, żywych jaj pasożytów jelitowych Ascaris sp., Trichuris sp., Toxocara sp., ich przetrwalników – wskaźnik ATT.

 

Inaktywacja bakterii z rodzaju Salmonella następuje w czasie 10-15min już przy temperaturze 65ºC.

Pełna stabilizacja sanitarna wg wskaźnika ATT następuje zgodnie z danymi poniżej.

INAKTYWACJA PASOŻYTÓW JELITOWYCH WG WSKAŹNIKA ATT

czas obróbki

15 min.

OKRES INKUBACJI W DOBACH

1

2

3

4

5

6

7

8    9

10

11

12

13   14

15

16

temp. obróbki

50 °C

A

B

G

B

H

B

C

C

D

D    E

E

 

 

 

 

 

60°C

F

70°C

H

80°C

H

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LEGENDA:

 

A – zapłodnione jajo,

B – podział jaja (blastomery),

C – formowanie się larwy,

D – larwa,

E – ruchliwa larwa,

F – brak dalszego rozwoju,

G – rozpad zarodka,

H – zdeformowanie jaja i jego

 

ZAPEWNIENIA i UWAGI DODATKOWE

  • Trwała konstrukcja stalowa kontenera higienizatora zapewnia stabilny i bezpieczny transport, montaż i dostęp do urządzenia, dostarczanie, załadunek i odbiór aplikowanego substratu.
  • Dokumentacja techniczna i instrukcja obsługi w języku polskim.
  • Wszystkie elementy i części urządzenia wykonane zgodnie z normami obowiązującymi w UE dla tego typu urządzeń oraz określonych prawem wymagań dotyczących bezpieczeństwa wobec wyrobu oznakowanego znakiem CE .
  • Urządzenie zasilane z ogólnie dostępnej sieci elektroenergetycznej.
  • Wykonawca zapewnia serwis urządzenia w terminie 24 h od daty zgłoszenia usterki i uruchomienie do pracy ciągłej w terminie 72 h.
  • Rozruch urządzenia po przeprowadzeniu szkoleń i pod nadzorem HPM P.S.A., IBS PW (Instytut Badań Stosowanych POLITECHNIKI WARSZAWSKIEJ) , ITM (INSTYTUTU TECHNOLOGII MIKROBIOLOGICZNYCH)

WYSTĘPOWANIE ZAGROŻEŃ:

Lp.

ZAGROŻENIA, EMISJE

ZAGROŻENIA

ROZWIĄZANIE

1

ZAGROŻENIE POŻAROWE I ZAGROŻENIE WYBUCHEM

BRAK

Brak pylenia, iskrzenia, materiałów z właściwościami samozapłonu

2

EMISJE CIEPŁA ODPADOWEGO

BRAK

Izolacje termiczne, rekuperacja powietrza, wymiennik ciepła technologicznego

3

EMISJE AKUSTYCZNE

BRAK

Urządzenia napędu i wentylacji wyizolowane akustycznie

4

EMISJE ŚWIATŁA

BRAK

Minimalne źródło światła wewnątrz kontenera

5

EMISJE FAL MIKROFALOWYCH

BRAK

Parametr pracy porównywalny dla użytkowania domowego

6

EMISJE GAZOWE – ODOROWE

BRAK

Kontrola szczelności kontenera, Filtry, dodatkowe kurtyny zapachowe antyodoryzacyjne

7

EMISJE PŁYNNE

BRAK

Śladowa ilość wody wytrącana w procesie roszenia, brak odcieku jako efektu suszenia

Higienizator pozwala przeprowadzić:

  • proces stabilizacji sanitarnej wg warunków w sprawie dopuszczalności stosowania komunalnych osadów ściekowych określonych w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 6 lutego 2015 r. w sprawie stosowania komunalnych osadów ściekowych (Dz.U. 2015 poz. 257 ).
  • procedurę uzyskanie Decyzji MRiRW, tj. pozwolenia na wprowadzenie produktu do obrotu. Produkt powstanie na bazie osadu po procesie higienizacji wg technologii HPM, zgodnie z art. 4 ust. 1 ustawy z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (t.j. Dz. U. z 2021 r. poz. 76). oraz w oparciu o przepisy rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2008 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o nawozach i nawożeniu (Dz. U. Nr 119, poz. 765 z późn. zm). HIGIENIZATOR HPM umożliwia uruchomienie produkcji m.in. środka wspomagającego uprawę roślin.

Kontakt

Masz jakieś pytania?
Skontaktuj się z nami!